Thursday, March 23, 2017

အစာအဆိပ္သင့္ျခင္း ဘာေၾကာင္႔ ျဖစ္တာလဲ ဘယ္လိုဆင္ျခင္ရမလဲ?

Food poisoning အစာဆိပ္သင့္ျခင္း
သတင္း = အစာအဆိပ္သင့္သူ ၄၀၀ ခန္႔ ေျမာင္းျမေဆးရံုေရာက္
၁၆-၃-၂ဝ၁၇ ေန႔ကလည္း အီဂ်စ္မွာ ေက်ာင္းသူေက်ာင္းသား ၃၃ဝဝ အစာဆိပ္သင့္တဲ့သတင္း ဖတ္လိုက္ရတယ္။ အစာဆိပ္သင့္တာ အျဖစ္မ်ားတယ္။ စားတာေသာက္တာထဲမွာ အဆိပ္သင့္ေစႏိုင္တဲ့ပိုးပါလို႔ျဖစ္ရတယ္။ ခ်က္ျပဳတ္မထားတဲ့ အစိမ္းသက္သက္ စားရင္ ပိုျဖစ္တယ္။ အဆင္သင့္စားႏိုင္တဲ့ အစားအစာကလည္းျဖစ္တယ္။ ႏိုရိုဗိုင္းရပ္စ္၊ အီး ကိုလိုင္ ဗက္တီးရီးယားနဲ႔ ဆယ္လ္မိုနဲ႔လား ဗက္တီးရီးယားေတြကေန ျဖစ္တာမ်ားတယ္။ ကေလာစထြိဳင္ဒီယမ္ ေဘာ္တူလီနမ္ကေနျဖစ္ရင္ ပိုဆိုးတယ္။ အျဖစ္ေတာ့မမ်ားပါ။
အစာဆိပ္သင့္ေရာဂါလကၡဏာေတြကို မသင့္တဲ့အစာစားျပီး နာရီပိုင္းအတြင္းမွာခံစားရမယ္။ ရက္ပိုင္းၾကာတတ္တယ္။ ပ်ိဳ႕အန္မယ္။ ဝမ္းအေရေတြသြားမယ္။ ဗိုက္နာမယ္။ ကိုယ္ပူမယ္။
Campylobacter ၂-၅ ရက္ေနရင္ျဖစ္တယ္။ အသားေတြကေနျဖစ္တယ္။
Clostridium botulinum ၁၂ နာရီကေန ၇၂ နာရီမွာျဖစ္တယ္။ စည္သြပ္ဗူး၊ ငါး၊ ရက္ၾကာသိုေလွာင္ထားတဲ့ အစာေတြကေနျဖစ္တယ္။
Clostridium perfringens ၈-၁၆ နာရီမွာျဖစ္တယ္။ အသားဟင္းေတြကေနျဖစ္တယ္။
E. coli ၁-၈ ရက္မွာျဖစ္တယ္။ အမဲသား၊ ႏို႔၊ အသီးအရြ႕္နဲ႔ ေရကေနျဖစ္တယ္။
Giardia lamblia ၁-၂ ပတ္မွာျဖစ္တယ္။ ေရနဲ႔ အစိမ္းစားတာေတြကေနျဖစ္တယ္။
Hepatitis A အသည္းေရာင္ (ေအ) ၂၈ ရက္မွာျဖစ္တယ္။ ေရနဲ႔ အဆင္သင့္စားႏိုင္တဲ့အစာေတြကေနျဖစ္တယ္။ ပိုးရွိသူကိုင္တယ္ျပင္ဆင္တဲ့အစားကိုစားမိရင္ျဖစ္တယ္။
Listeria ၉-၄၈ နာရီမွာျဖစ္တယ္။ ေဟာေဒါ့၊ အသား၊ ႏို႔၊ ဒိတ္ခဲ၊ အစိမ္းစာတာေတြကေနျဖစ္တယ္။ ေရနဲ႔ ေျမဆီကတဆင့္ ကူးစက္တယ္။
Noroviruses ၁၂-၄၈ နာရီမွာျဖစ္တယ္။ အစိမ္းစားနဲ႔ အဆင္သင့္စားႏိုင္တာကေတြကေနျဖစ္တယ္။ ေရနဲ႔ ပိုးပါေနသူ ကိုင္တြယ္ျပင္ဆင္တာစားလို႔ကူးစက္တယ္။
Rotavirus ၁-၃ ရက္မွာျဖစ္တယ္။ အစိမ္းစားနဲ႔ အဆင္သင့္စားႏိုင္တာကေတြကေနျဖစ္တယ္။ ေရနဲ႔ ပိုးပါေနသူကိုင္တြယ္ ျပင္ဆင္တာစားလို႔ကူးစက္တယ္။
Salmonella ၁-၃ ရက္မွာျဖစ္တယ္။ အစိမ္းစားနဲ႔ အဆင္သင့္စားႏိုင္တဲ့အသား၊ ႏို႔၊ ဥေတြကေနျဖစ္တယ္။ မီးဖိုအသံုးအေဆာင္ေတြ၊ ပိုးပါေနသူကိုင္တြယ္ျပင္ဆင္တာစားလို႔ကူးစက္တယ္။
Shigella ၂၄-၄၈ နာရီမွာျဖစ္တယ္။ အစိမ္းစားနဲ႔ အဆင္သင့္စားႏိုင္တာကေတြကေနျဖစ္တယ္။ ပိုးပါေနသူကိုင္တြယ္ျပင္ဆင္တာစားလို႔ကူးစက္တယ္။
Staphylococcus aureus ၁-၆ နာရီမွာျဖစ္တယ္။ ဆလဒ္၊ ခရင္မ္ေတြကေနျဖစ္တယ္။ ေခ်ာင္းဆိုးတာ ႏွာေခ်တာကေနလည္းကူးတယ္။
Vibrio vulnificus ၁-၇ ရက္မွာျဖစ္တယ္။ အစိမ္းစာ ပင္လယ္စာေတြကေနျဖစ္တယ္။
သတိထားစရာကေတာ့ ေရနဲ႔ဓါတ္ဆားခမ္းေျခာက္ျခင္းျဖစ္တယ္။ စိုးရိမ္ရတယ္။ ေသြးေၾကာထဲကေန ျဖည့္ေပးရမယ္။ ပဋိဇီဝေဆးေပးရတယ္။ Loperamide (Imodium) နဲ႔ Bismuth subsalicylate ဝမ္းပိတ္ေဆးေပးရတယ္။ အနားယူရတယ္။
အစာဆိပ္သင့္တာမျဖစ္ေအာင္ လက္ကိုမၾကာခဏေဆးပါ။ အစားအစာကို ေရြးစားပါ။ မီးဖိုသန္႔ရွင္းပါေစ။ အစားအစာ ထားသိုတာ စနစ္က်ပါ။ စားေသာက္ဆိုင္ေရြးပါ။ အမဲသားဆိုရင္ 160 F (71.1 C) အထိခ်က္ျပဳတ္ပါ။ ဝက္သားနဲ႔ ဆိတ္သားကို 145 F (62.8 C) အထိခ်က္ျပဳတ္ပါ။ ၾကက္သားနဲ႔ ၾကက္ဆင္ကို 165 F (73.9 C) အထိခ်က္ျပဳတ္ပါ။
ေဒါက္တာတင့္ေဆြ

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home